Waarom zou je met yoga beginnen?

Vaak krijg ik te horen “yoga is niets voor mij, ik kan niet ontspannen” of “ik ben niet lenig genoeg om yoga te beoefenen”.

Bij mij plopt dan de gedachte op , hmm juist een goede reden om met yoga te beginnen.

Maar het heeft weinig zin om deze mensen te gaan overtuigen, als je ergens mee wilt beginnen houdt je het alleen vol als de motivatie van binnen uit komt en niet omdat iemand je met mooie woorden heeft overgehaald dat yoga echt iets voor jou is.

Deze blog is dan ook niet om mensen over te halen om aan yoga te doen maar wel om uit te leggen wat yoga voor je kan betekenen en om de drempel lager te maken mocht je al langere tijd denken iets te willen doen aan je levensstijl.

Allereerst wil ik een vooroordeel over yoga weg halen, Je hoeft niet “zen”te zijn om aan yoga te beginnen. Ik beoefen 25 jaar yoga en niet omdat ik zo rustig en zen ben. Ik ben een enorme chaoot met een onrustig hoofd, altijd vol met ideeën en  altijd druk aan het werk. Dit heeft bij mij 25 jaar geleden geleidt tot een burn-out met een depressie. Ik ben begonnen met het volgen van yogalessen en ik merkte dat dit helpend voor mij was om mijn hoofd rustiger te krijgen en de signalen van mijn lichaam, dat het te hard werkte, weer te voelen.

Een stuiterbal ben ik gebleven, maar yoga blijft mij in balans houden. Nog steeds ga ik soms over mijn grenzen heen, maar wel met het grote verschil dat ik het eerder merk.

In een maatschappij waarin we altijd omringt zijn door prikkels en we altijd “aan” staan is het nog moeilijker om te ontspannen en in het hier en nu te leven. Op een beetje stress presteren we vaak beter maar als het stress level te lang hoog blijft dan gaat het lichaam teren op de reserves. Het lukt het lichaam niet meer om uit de stress-modus te gaan. Het gevolg is dat je opbrandt. Door de ademoefeningen en de lichaamshoudingen (deze worden asana’s genoemd) wordt het zenuwstelsel gekalmeerd. Het helpt je om uit de stress modus te komen en weer in contact te komen met je lichaam, waardoor je signalen van het lichaam weer gaat voelen.

Waarom zou je met yoga beginnen in plaats van sporten? Sporten is goed voor een mens, het houdt je fit en het maakt ook je hoofd leeg. Het grote verschil is echter dat veel sporten prestatie gericht zijn. Het lichaam gaat adrenaline aanmaken wat over het algemeen een grotere sportprestatie geeft, maar ook een stress hormoon is. Als je lichaam al in de stress modus staat wil je juist de stress hormonen tot rust laten komen.

Yoga is niet prestatie gericht, er is geen goed en geen fout en in de les wordt iedereen in zijn waarde gelaten. Het geeft niet als je een houding niet mee kan doen, juist de acceptatie dat je een houding niet mee kan doen kan een grotere les voor je zijn dan de hele houding op zich.

Bij YogaVeenendaal is iedereen welkom, deze blog gaat veel over stress, maar ook als je geen klachten hebt of andere klachten dan kan yoga veel voor je betekenen ( maar het is geen wondermiddel)

Mocht je een keer een proefles willen volgen dan ben je van harte welkom.

 

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.