Telefoonnummer

06-33885173

veenendaalyoga@gmail.com

veenendaalyoga@gmail.com

woensdag

19.00-20.00 uur/ 20.15-21.15 uur

Ontdek de kracht van yoga bij YogaVeenendaal

“Yoga is niets voor mij, ik kan niet ontspannen” of “Ik ben niet lenig genoeg om yoga te beoefenen”

Dit zijn vaak gehoorde opmerkingen wanneer het onderwerp yoga ter sprake komt. Voor mij is dit juist een signaal dat yoga precies datgene is wat deze mensen nodig zouden kunnen hebben. Toch heeft het weinig zin om mensen te overtuigen met mooie woorden. Werkelijke motivatie moet van binnenuit komen, niet door iemand die je probeert te overtuigen dat yoga echt iets voor jou is.

Deze pagina is dus niet bedoeld om je over te halen om yoga te doen, maar wel om uit te leggen wat yoga voor je kan betekenen en om de drempel te verlagen mocht je al langere tijd nadenken over een gezondere levensstijl.

Vooroordelen over yoga

Laten we beginnen met een hardnekkig vooroordeel: je hoeft niet “zen” te zijn om aan yoga te beginnen. Ik beoefen al 27 jaar yoga, niet omdat ik van nature rustig en zen ben. Integendeel, ik ben een chaoot met een onrustig hoofd, altijd vol met ideeën en altijd druk aan het werk. Dit heeft bij mij 27 jaar geleden geleid tot een burn-out en een depressie. Door yogalessen te volgen, merkte ik dat mijn hoofd rustiger werd en dat ik beter naar de signalen van mijn lichaam kon luisteren. Een stuiterbal ben ik gebleven, maar yoga helpt me in balans te blijven. Nog steeds ga ik soms over mijn grenzen heen, maar ik merk het nu eerder.

Yoga in een drukke maatschappij

In onze huidige maatschappij, waarin we voortdurend omringd zijn door prikkels en altijd “aan” staan, is het nog moeilijker om te ontspannen en in het hier en nu te leven. Een beetje stress kan onze prestaties verbeteren, maar als het stressniveau te lang hoog blijft, raakt ons lichaam uitgeput. We blijven dan in een stressmodus hangen en uiteindelijk branden we op.

Door ademoefeningen en lichaamshoudingen (asana’s) kalmeert het zenuwstelsel. Yoga helpt je uit de stressmodus te komen en weer contact te maken met je lichaam, waardoor je de signalen van je lichaam beter gaat voelen.

Waarom yoga in plaats van sport?

Sporten is goed voor je: het houdt je fit en maakt je hoofd leeg. Het grote verschil is echter dat veel sporten prestatiegericht zijn. Het lichaam maakt adrenaline aan, wat de sportprestatie verbetert, maar ook een stresshormoon is. Als je lichaam al in de stressmodus staat, wil je juist de stresshormonen tot rust laten komen.

Yoga is niet prestatiegericht. Er is geen goed of fout en iedereen wordt in zijn waarde gelaten. Het is niet erg als je een houding niet kunt uitvoeren; de acceptatie dat je een houding niet kunt doen, kan een grotere les zijn dan de houding zelf.

Welkom bij YogaVeenendaal

Bij YogaVeenendaal is iedereen welkom. Hoewel deze pagina veel over stress gaat, kan yoga ook veel voor je betekenen als je geen klachten hebt of andere klachten ervaart.

Mocht je een keer een proefles willen volgen, dan ben je van harte welkom.