Meditatie

Yoga en meditatie sluiten goed bij elkaar aan. Yoga kan beoefend worden als voorbereiding op een meditatie. Bij mediteren zit men rechtop en een langere tijd in dezelfde houding. Door yoga te beoefenen ontwikkelt u souplesse om langer in de meditatie te zitten en ook ontwikkelt u de juiste mentaliteit die u nodig heeft om te mediteren.

Er zijn veel verschillende soorten meditaties. Bij sommige meditaties concentreert men zich op een voorwerp, bijvoorbeeld een kaars, andere meditaties werken met een visualisatie, het concentreren op de adem of met een woord. Een meditatievorm die goed aansluit bij yoga is de Vipasana meditatie. Om deze meditatie goed te kunnen leren dient u een 10 daagse cursus te volgen in een Vipasana Centrum. Indien meerdere mensen, die deze cursus gedaan hebben, zich aanmelden dan kan er een specifieke groep starten die zich richt op deze meditatie.

Tijdens de yogalessen doen we een korte meditatie. Aan het begin van elke les observeren we 5 minuten onze adem. Dit geeft rust in het denken waardoor u de oefeningen in de les meer beleeft en beter door u ontvangen worden. Een enkele keer zullen we in de les wat langer mediteren. Er wordt niet van u verwacht dat u direct een lange tijd kunt stilzitten en dat het denken totaal verstilt. Mediteren vergt oefening.

Mocht er in een groep de behoefte ontstaan om een keer een langere meditatie te doen of wilt u informatie over meditatie dan kunnen we daar tijdens een les of workshop nader op ingaan.