Wat is Yoga

Yoga is van oorsprong een oude oosterse leer waarbij mensen geleerd wordt om in evenwicht en harmonie te zijn met zichzelf. Yoga wordt vaak omschreven als ‘het thuis komen in je zelf’. Door middel van oefeningen, die asana’s worden genoemd, en door de adem komt men in contact met zichzelf qua lichaam en geest, gedachten gaan verstillen. 

Mensen beginnen vaak met yoga om te leren te ontspannen en dat is een prima insteek om met yoga te beginnen. Voor veel mensen zal alleen het leren ontspannen al voldoende zijn. Maar yoga is veel meer dan alleen maar leren te ontspannen. Door yoga kunnen ook gedachtenpatronen veranderen. Hoe vaak bent u niet in de overtuiging dat u bepaalde dingen niet kunt veranderen, het idee van “ik ben nu eenmaal zo” is een veel voorkomende gedachte. Door yoga leert u ook om los te laten. Het loslaten van gedachten en overtuigingen. Dit vergt wel oefening. Het houdt ook in dat we niet alleen maar oefeningen doen die prettig aanvoelen, want hoewel dat een fijne gewaarwording is, zijn het juist de oefeningen die u misschien als lastig ervaart, of de oefeningen die zelfs enig weerstand oproepen, die verandering teweeg brengen in ons gedachtenpatroon. Yoga is echter wel voor iedereen toegankelijk.  

Door yoga leert u ook bewuster met uw lichaam om te gaan. U zult al snel merker dat uw lichaam leniger en ook krachtiger wordt. Wat u misschien minder snel merkt is dat yoga ook een goede invloed heeft op uw organen. Omdat bij iedereen yoga een andere uitwerking heeft, we hebben tenslotte ook allemaal een ander lichaam en een andere geest, kunnen we niet melden wat voor uitwerking de yoga precies voor u zal hebben. Yoga is ook voornamelijk het zelf ervaren en het zelf voelen. 

Er wordt niet van u verwacht dat u allerlei acrobatische oefeningen perfect gaat uitvoeren. Een ieder werkt op zijn eigen niveau en het gaat niet om wie het beste de meest ingewikkelde oefening kan uitvoeren. Yoga is verre van dat. Bij yoga gaat het erom dat u de oefeningen die u doet met geheel uw aandacht doet. 

Yoga is niet competitiegericht, u bent voor uzelf bezig. U mag wel de grenzen van uw kunnen opzoeken maar zonder dat u over die grens heengaat en niet van uit een competitiegevoel.  

Yoga is ook niet dogmatisch of religieus, maar iemand die weg van yoga volgt kan zich wel gaan verdiepen in de levensstijl die bij yoga past. Maar een ieder is vrij om wel dan niet deze weg te bewandelen.