Is yoga zweverig? Ik zelf durf te beweren van niet. Het kan zijn dat het onbekend terrein voor je is en dat voelt soms wat vreemd aan. Maar om nu alles wat je niet kent af te doen als zweverig is wat kort door de bocht. Natuurlijk zijn er docenten die yogales geven op een spirituele manier. Bij Yoga Veenendaal is er echter gekozen om op een neutrale manier les te geven zodat het toegankelijk is voor iedereen. 

Bij Yoga Veenendaal wordt wel veel aandacht besteed aan ademoefeningen. Zover ik weet is ademen nog steeds niet zweverig dat zou het pas zijn als ik zou beweren dat je een hele les kunt volgen zonder te ademen!! Het gebeurd zelfs dat mensen de ademoefeningen herkennen van hun logopedie of van zanglessen. Ademoefeningen zijn overal geaccepteerd. 
Zijn dan de oefeningen zweverig?? de oefeningen die we uitvoeren worden vaak herkent door mensen als oefeningen die ze ook van hun fysiotherapeut of mensendieck therapie kennen. Ook daar zit dus niet echt een stukje zweverigheid in. 

waarom dan toch dat beeld dat yoga zweverig is? Het verschil zit hem voornamelijk in het feit dat wat je doet bij de yogales, je dat met al je aandacht doet en dat je bewust de oefening uitvoert. Het gaat er niet om om de oefening perfect uit te voeren, het gaat er om wat er met je gebeurd als je met de oefening bezig bent. Bij een voor overbuiging is het einddoel dat je met je handen je tenen aanraakt. Maar dat doel is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Veel mensen zullen nooit hun tenen bereiken. Waar het wel om gaat is dat je observeert wat de oefening met je doet. Prestatie is daar bij niet belangrijk. sterker nog alle gevoelens van presteren, goed of beter zijn dan rest, mag je loslaten. 
 

Zweverig is nergens over nadenken en je laten mee drijven op je gedachte of op muziek. Je ergens bewust van worden, het stil leggen van gedachten die malend door ons hoofd gaan en het leren observeren van gedachte en lichaam is het tegenovergestelde van zweverigheid. En juist dat laatste is wat yoga inhoud. dus om met mijn begin vraag te eindigen, is yoga zweverig? dan antwoord ik volmondig nee!